29 березня гостем нашого кафедрального семінару став професор Нікола Перулло з Гастрономічного Університету Полленцо, Італія – один із ключових світових спеціалістів з питань смаку та філософії, автор книги “Смак як досвід” (2016).
Згідно з визначенням видатного сучасного філософа Джорджо Агамбена (Giorgio Agamben), смак – це «насолода, яка знає, та знання, що насолоджується». Професор Перулло запропонував слухачам замислитись над цією тезою та познайомив із широкою історичною перспективою зв’язків смаку та пізнання у європейській філософській традиції. Застосовуючи екологічний підхід до смаку та смакування, Перулло звернув увагу на унікальну позицію смаку “поміж” чуттями та говорив про дві важливі модальності та процеси сприйняття смаку: насолоду та знання.
Міждисциплінарний підхід досліджень Перулло та освітніх програм Гастрономічного Університету Полленцо – це хороший приклад того, як сучасна гуманітаристика та освіта відповідають на виклики часу – адже проблематика ресурсів харчування людства, їжі та смаку стає дуже актуальною.